GW Leidingtechniek BV emissiearm aan de slag voor WBL
Zoals verschenen in vakblad OTAR (n.1 – 2024)
In opdracht van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) gaat GW Leidingtechniek BV bij Nieuw‐Bergen in bouwteamverband een bestaande AC‐leiding amoveren en een nieuwe afvalwaterleiding aanleggen. Het project bevindt zich in de uiterwaarden van de Maas ter hoogte van Natura 2000‐gebied De Maasduinen, waar de dijk wordt verhoogd in verband met het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Reden om te kiezen voor een emissiearme aanpak.
De werkzaamheden bij Nieuw‐Bergen, die vallen onder een achtjarig raamcontract, gaan half maart van start. Hierbij wordt de bestaande AC‐leiding 450 mm in de kernzone van de dijk over een lengte van 640 meter geamoveerd en wordt iets verderop, meer richting de Maas, een nieuwe afvalwaterleiding HDPE 560 mm SDR11 over een totale lengte van 660 meter aangelegd.
Onderdeel hiervan is een gestuurde boring van 610 meter lengte tot op 16 meter diep onder de Heukelomsebeek door. “De nieuwe HDPE‐leiding komt parallel aan de bestaande leiding te liggen, die we op een later moment rooien. Daarnaast brengen we aan de noord‐ en zuidzijde een koppeling aan op de bestaande AC‐leiding”, vertelt Richard Wouters, projectleider bij GW Leidingtechniek BV. “En omdat we dan toch onze booropstelling hebben staan, boren we meteen op verzoek van Enexis een mantelbuis HDPE 250 mm SDR11 mee. Daarin worden een gashogedrukbuis 110 mm en een mantelbuis 63 mm getrokken.”
Het bijzondere aan dit werk is dat GW Leidingwerk in overleg met de opdrachtgever kiest voor een emissiearme aanpak. “Al snel bleek uit de Aerius‐berekeningen dat een traditionele aanpak niet mogelijk was. Dus zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Volledig elektrisch was een optie, maar daar hangt een hoog prijskaartje aan. Ook is elektrisch materieel nog niet overal op voorraad. Vandaar dat we samen met de opdrachtgever zijn uitgekomen op een emissiearme variant”, stelt Wouters.
Dit houdt in dat GW Leidingtechniek BV werkt met elektrische bronneringspompen en dat de kraan, lascontainer en overige apparaten worden gevoed door een stage 5‑aggregaat om de uitstoot zo laag mogelijk te houden. “Daar staat ook een accu naast, zodat het aggregaat niet continu hoeft te draaien; een hybride aanpak noemen we dat”, verklaart Wouters. “Met deze oplossing blijven we onder de vereiste Aerius‐waarden en zijn we zodoende niet vergunningsplichtig. Met als grote voordeel dat we op korte termijn het werk kunnen starten.”
Recente reacties